“Обещаният Невърленд” e брилянтно написаната манга, която ще ви държи под напрежение от началото до края!
Започнах да чета мангата, защото твърде много приятели ми я препоръчаха. Още отначало си знаех, че ще е добра, но никога не съм предполагал, че ще е толкова добра. Още първата глава ме сграбчи за гърлото и ме срита в корема. Почти всяка друга след това ме държа на тръни; диалозите са пълни с напрежение, а самият сюжет е брилянтен. Дори и да не съм най-големият фен на трилърите, но първа глава ми беше напълно достатъчна, за да се зарибя както по историята, така и по самите герои. Обещаният Невърленд е точно толкова добър, колкото ви го описвам, и, за да не ви развалям удоволствието от четенето, в тази статия ще се опитам да ви разкрия възможно най-малко информация за сюжета на мангата.

Историята в Обещаният Невърленд се върти около главната героиня Ема и нейните приятели – Норман и Рей. В първа глава са представени като щастливи сираци, живеещи с тяхната „мама“ и „братя и сестри“ в сиропиталище Грейс Фийлд. Като читател, веднага ви става ясно, че цялата тази сцена е измамна, а първата ви улика е самият разказ. Ема говори за този перфектно щастлив начин на живот в минало време сякаш бъдещето й е някъде надалеч и там само може да си мечтае за слънчевите игриви дни, прекарани със своите приятели. Другото, което ни подсказва, че цялата описана картина е лъжа, са татуираните номера по вратовете на сираците. Имах своите предположения(които няма да споделя с вас), но нито едно от тях се оказа вярно. Като читател се почувствах тотално безпомощен знаейки, че фасадата на перфектния живот на Ема ще рухне всеки момент. Начинът, по който са поставени текстовите полета, само засилва това чувство. Нямах друг избор освен да „цъкам“ и да чета страница след страница. След като прочетох първа глава, обзет едновременно от чувство на безпокойство и ужас, преминах веднага към втора.Мангата се отклонява леко от хода си на действие, за да представи всички деца от сиропиталището като изключително умни, на фона на които, тримата главни герои са същински гении и тактици. Още в първа глава е разкрито, че всички деца биват подлагани ежедневно на тестове, които определят тяхната интелигентност. Така се появява една чудесна предпоставка за история, където логиката е поставена на пиедестал, а психологическите игри са в изобилие. Някои хора дори определят Обещаният Невърленд като „съвременна версия на Death Note/Тетрадката на Смъртта“, поради невероятния начин, по който е написан.

Обещаният Невърленд се отличава с това, че избягва употребата на тропи, за разлика от повечето други шоунен манги. Ема е лъчезарна, оптимистична и загрижена за семейството си, но нейното желязно логическо мислене в перспектива я различава от обикновения главен герой. Героите тук мислят преди да действат и внимателно планират всеки свой следващ ход. Ема няма свои култови фрази. Ако оставим свръхестествената й интелигентност на страна, Ема е по-скоро човек, с когото може да се срещнете в реалния живот, отколкото герой от шоунен манга.Друго предимство на Невърленд-а е, че е напълно различен от всичко друго, което излиза в Weekly Shōnen Jump. Самото списание може да се похвали с няколко спортни манги, традиционни бойни шоунен, харем и много други. Всички те имат своите силни и слаби черти, но нито една от тях не се доближава до емоциите, с които Обещаният Невърленд те зарежда. И мое лично мнение е, че мангата е толкова успешна, защото не се опитва да подражава на някоя друга. Дори това, че главният герой е момиче – Ема, отличава мангата от останалите традиционни шоунен манги. Не казвам, че не харесвам мъжките главни герои, просто много рядко се среща главен женски персонаж сред този жанр. Присъствието на Ема в цялата история не е определено от дадена роля, която тя трябва да изпълни. Ема си е просто Ема, а нормалността на нейния характер не е нещо, което трябва да се приеме за даденост!

Описанието на героите определено е на ниво, а множеството гледни точки, както на героите, така и на злодеите, предоставят на читателите едно неповторимо преживяване, четейки мангата. Авторът – Каю Ширай е майстор в използването на множество гледни точки, като така успява да придаде допълнително напрежение, вместо да го отнеме. Обикновено той изчаква докато мотивите на който и да е персонаж не се изяснят на Ема, преди да я остави да вземе решение. Според мен това е един изключително невероятен начин на писане и може да внуши в читателите неочаквани симпатии към дадени герои.Има още нещо важно, свързано с Обещаният Невърленд, което не бива да изпускам. Може да я изчетете както на един дъх, така и да чакате спокойно всяка седмица да излезе нова глава. Това се дължи на брилянтното темпо, с което се развива историята. Всяка глава ни предоставя задоволително късче информация, което да осмислим седмица, но пък ако решим да я четем на веднъж времето минава неусетно. Една вечер бях толкова завладян, че стоях буден да чета до 3 през нощта и изобщо не съм усетил кога е минало времето.

Ако никога не сте чели манга досега Обещаният Невърленд е едно добро начало! Всеки отделен панел е изработен по такъв начин, че е хем лесен за четене, хем има достатъчно фон, предоставящ допълнително информация без да дразни окото. Ако пък обичате манга и комикси и си търсите нещо неповторимо за четене, то това е вашето нещо. Обещаният Невърленд ще ви грабне толкова много, че ще се чудите защо не сте започнали мангата по-рано!Автор:
Stoff

Дата:
30 Dec 2018